Austrálčan Matthews vyhral 14. etapu Tour, Froome späť v žltom drese

15.07.2017 Celý región

Blagnac 15. júla (TASR) - Austrálsky cyklista Michael Matthews triumfoval v sobotňajšej 14. etape pretekov Tour de France. Jazdec tímu Sunweb najlepšie zvládol záverečné stúpanie na 181,5 km dlhej trati z Blagnac do Rodez a zvíťazil pred Belgičanom Gregom Van Avermaetom (BMC) a Nórom Edvaldom Boassonom Hagenom (Dimension Data). Nemecká stajňa Sunweb tak slávila druhé etapové víťazstvo po sebe, v piatok oslavoval triumf domáci Warren Barguil.

Záver etapy absolútne nezvládol vedúci muž priebežnej klasifikácie Talian Fabio Aru (Astana), ktorý prišiel do cieľa s takmer polminútovou stratou a zo žltého dresu ho tak vyzliekol britský konkurent Christopher Froome. Lídet tímu Sky a obhajca vlaňajšieho celkového prvenstva má po 14. etape pred Aruom náskok 19 sekúnd, tretí je v priebežnom poradí Francúz Romain Bardet z AG2R (+23 s).

Sobotňajšia zvlnená etapa, na ktorej absolvovali cyklisti len dve stúpania tretej kategórie, mala sedieť výbušným jazdcom. Tí sa chceli presadiť na krátkom, no prudkom záverečnom kopci v meste Rodez. Šanca sa však otvárala aj utečencom. Už v neutrálnej zóne bolo badať nedočkavosť Thomasa Voecklera (Direct Energie), po otvorení etapy domáci pretekár aj zaútočil a postupne sa k nemu pridali ďalší traja jazdci Timo Roosen (Lotto-Jumbo), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) a Maxime Bouet (Fortuneo). Neskôr sa k nim pripojil Reto Hollenstein (Kaťuša-Alpecin), ktorý musel zmazať 90-sekundové manko, aby ich dostihol. Päťčlenná vedúca skupinka príkladne spolupracovala, na rýchlostnej prémii zviedli súboj o 20 bodov de Gendt a Bouet, lepší špurt ukázal Belgičan.

Hlavný pelotón ťahali tímy Sunweb a BMC, ktorí dovolili jadcom v úniku utvoriť si maximálne dveapolminútový náskok. De Gendt bol prvý na oboch stúpaniach a uchmatol obe horské prémie. Belgičanovým kolegom v úniku postupne dochádzali sily, najprv odpadli Bouet a Hollenstein, 34 km pred cieľom Roosen a napokon sa De Gent zbavil aj Voecklera a zobral to na seba. Tridsať km pred cieľom mal náskok 1:25 min pred pelotónom, ten však zvýšil tempo a postupne z manka ukrajoval. Dvanásť km sa jeho snaženia skončilo a balík ho pohltil. Bolo tak jasné, že o víťazstvo si to rozdajú favoriti etapy. Skupinu favoritov stále ťahali tímy BMC a Sunweb, ktorí veľmi rýchlo odrazili štvorčlenný únik. Na finálovom kopci bojovali v dramatickom finiši o prvenstvo Gilbert a van Avarmaet, zozadu si však dobre naplánoval útok Matthews a mohol sláviť etapový triumf. Za vedúcimi jazdcami sa utvorili veľké medzery, Aru nezachytil tempo a prišiel tak o žltý dres, ktorý prenechal Froomovi.

Výsledky 14. etapy Tour de France (Blagnac - Rodez, 181,5 km):

1. Michael Matthews (Austr./Sunweb) 4:21:56 h., 2. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) rovnaký čas ako víťaz, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data), 4. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step Floors), 5. Jay McCarthy (Austr./Bora-Hansgrohe), 6. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida), 7. Christopher Froome (V.Brit./Sky), 8. Daniel Martin (Ír./Quick-Step Floors), 9. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale-Drapac) všetci +1 s., 10. Tiesj Benoot (Belg./Lotto Soudal) +5

Celkové poradie po 14. etape:

1. Froome 59:52:09 h., 2. Fabio Aru (Tal./Astana) +19 s., 3. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +23, 4. Uran +29, 5. Mikel Landa (Šp./Sky) +1:17 min., 6. D. Martin +1:26, 7. Simon Yates (V.Brit./Orica-Scott) +2:02, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +2:22, 9. Louis Meintjes (JAR/UAE Team Emirates) +5:09, 10. Alberto Contador (Šp./Trek-Segafredo) +5:37
 

Vyberte región